LAPPING AND HONING AND SURFACE FINISHING TECHNIQUES MCQ 1

LAPPING AND HONING AND SURFACE FINISHING TECHNIQUES MCQ 1

1) Which one of the following is the purpose for providing grooves on the lapping plate?

To prevent distortion of the lapping

To collect cutting chips

To retain lapping paste

To reduce friction

Correct Answer- (C)

2) Which among the following processes is employed for embedding the abrasive on the lap?

Lapping

Rubbing

Fixing

Charging

Correct Answer- (D)

3) Which among the following is the movement of the honing machine during operation?

Vertical

Vertical and reciprocating

Reciprocating

Horizontal

Correct Answer- (B)

4) Which one of the following is the purpose for providing lengthwise grooves on the adjustable cylindrical lap?

To prevent distortion of the adjustable cylindrical lap

To reduce friction

To retain lapping paste

To provide expansion

Correct Answer- (D)

5) Which one of the following abrasives is used for honing non-ferrous metals?

Aluminium oxide

Diamond

Boron carbide

Silicon carbide

Correct Answer- (D)

6) Which among the following abrasives is used for honing tungsten steel?

Boron carbide

Silicon carbide

Diamond

Aluminium oxide

Correct Answer- (C)

7) Which one of the following abrasives is used for lapping gauges?

Diamond

Boron carbide

Aluminium oxide

Silicon carbide

Correct Answer- (B)

8) Which among the following abrasives is used for lapping soft steel?

Boron carbide

Aluminium oxide

Diamond

Silicon carbide

Correct Answer- (B)

9) Which among the following materials is used for making flat lap plates?

Closed grain cast iron

Chromium steel

High carbon steel

Mild steel

Correct Answer- (A)

10) Which one of the following statements is NOT true about lapping?

It is a slow process

It uses bonded abrasives

It is an abrasive process

Tight tolerances can be obtained by lapping

Correct Answer- (B)

11) Apart from honing machine, the honing operation can be carried out on ……………

A) Lathe machine

B) Drilling machine

C) Both (A) and (B)

D) None of the above

Correct Answer- (C)

12) By super finishing operation upto …………… mm can be removed.

0.025

0.050

0.075

0.090

Correct Answer- (A)

13) The following operation is performed after polishing.

Buffing

Superfinishing

Tumbling

Burnishing

Correct Answer- (A)

14) When compared in which process large amount of material is removed.

Buffing

Lapping

Honing

Superfinishing

Correct Answer- (C)

15) Lapping is not suitable for

Tunsten

Lead

Brass

Copper

Correct Answer- (A)

16) Honing is used for finishing *

5 points

(A) External cylindrical surface

(B) Internal cylindrical surface

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Correct Answer- (B)

17) Which of the following is a surface finishing operation? *

5 points

Drilling

Milling

Honing

Turning

Correct Answer- (C)

18) Which of the following process have lowest metal removal rate? *

5 points

Drilling

Milling

Honing

Reaming

Correct Answer- (C)

19) Which of the following is not an abrading process? *

5 points

Honing

Lapping

Tumbling

Grinding

Correct Answer- (C)

20) Honing is used to ……………………… *

5 points

correct ovality

correct waviness of axis

correct non-parallelism of cylindrical features

All of the above

Correct Answer- (D)

 

2 thoughts on “LAPPING AND HONING AND SURFACE FINISHING TECHNIQUES MCQ 1

  1. I have really learned new things through your weblog. One other thing I’d prefer to say is that newer personal computer operating systems are inclined to allow more memory to be utilized, but they as well demand more ram simply to operate. If one’s computer can’t handle additional memory and also the newest application requires that storage increase, it may be the time to shop for a new PC. Thanks

  2. Thanks for your information on this blog. A single thing I would want to say is the fact that purchasing consumer electronics items in the Internet is certainly not new. Actually, in the past ten years alone, the market for online gadgets has grown significantly. Today, you will find practically almost any electronic system and product on the Internet, which include cameras in addition to camcorders to computer spare parts and gambling consoles.

Leave a Reply

Your email address will not be published.