1) Which one of the following range of carbon content is present in pig iron?

5 points

0.05 to 1.4%

0.9 to 1.4%

1.7 to 2.2%

3 to 5%

Correct Answer- (D)

2) Which one of the following is an alloy of iron and carbon?

Pig iron

Cast iron

Wrought iron

Steel

Correct Answer- (D)

3) The main product of puddling furnace is

Cast iron

Wrought iron

Cold rolled steel

Hot rolled steel

Correct Answer- (B)

4) Pig iron is product of

Cuploa furnace

Blast furnace

Open hearth furnace

Electric arc furnace

Correct Answer- (B)

5) Which one the following processes can produce high alloy steel with accurately specified chemical composition?

Bessemer process

Open hearth furnace

Electric arc process

Crucible process

Correct Answer- (C)

6) A black malleable cast iron

Is a raw casting

Can be worked with hard cutting tools

Which through malleablizing and is decarburized at the outer skin

Is steel cast in moulds.

Correct Answer- (A)

7) Which one of the following elements, influences most of the forgeability of steel?

Silicon

Manganese

Carbon

Nitrogen

Correct Answer- (C)

8) In case of steel, through which one of the following processes, there will be no increase in hardness?

Heating above 600°C and slow cooling

Rolling

Hammering

Alloying with chromium

Correct Answer- (A)

9) Grey cast iron has

High compressive strength

Low compressive strength

High tensile strength

Low tensile strength

Correct Answer- (A)

10) Main alloying element in H.S.S. is

Tungsten

Chromium

Vanadium

Nickel

Correct Answer- (A)

11) Carbon percentage in HSS tool is

O.75 to 1.OO%

1.OO to 2.OO%

0.60 to 0.75%

0.20 to 0.30%

Correct Answer- (A)

12) The commonly used proportions of alloying elements in HSS are

18% tungsten, 4% chromium and 1% vanadium

18% chromium, 4% tungsten and 1% vanadium

18% vanadium, 4% chromium and 1% tungsten

18% cobalt, 4% chromium and 1% vanadium

Correct Answer- (A)

13) Grey cast iron is

Malleable

Ductile

Tensile

Rigid

Correct Answer- (D)

14) Which one of the following metals has less carbon content?

Plain carbon steel

Wrought iron

Pig iron

Cast iron

Correct Answer- (B)

15) A brass shaft is to be finish turned to a surface roughness Ra = 0.8, with high cutting speed. Which one of t a following cutting tool materials is suitable for this purpose?

H.S.S.

High carbon steel

Low alloy steel

Cemented carbide

Correct Answer- (D)

16) A solid forged boring tool is made of

H.S.S.

Tungsten carbide

Stellite

Cast iron

Correct Answer- (A)

17) Solid milling cutters are manufactured from

Sintered carbide

H.S.S.

Ceramic

Stellite

Correct Answer- (B)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.