1) When tolerance is given on one side of the basic dimension, it is called 

Toierance system

Allowance system

Unilateral tolerance

Bilateral tolerance

Correct answer- (C)

2) Limits of 50 mm hole is ES = + 0.025 and El = + 0.002 mm. The maximum and minimum hole sizes will be : 

Max. 50.02 mm; Min. 49.998 mm H7

Max. 50.025 mm; Min. 50.002 mm

Max. 49.998 mm; Min. 50.002 mm

Max. 49.990 mm; Min. 49.975 mm

Correct answer- (B)

3) British standard limit system consists of 

21 classes of fits and 16 grades of tolerances

12 classes of fits and 61 grades of tolerances

16 classes of fits and 21 grades of tolerances

61 classes of fits and 12 grades of tolerances

Correct answer- (A)

4) A dimension is stated as 25 ±0.02 mm in a drawing. What is the tolerance? 

25.00 mm

+ 0.02 mm

—0.02 mm

0.04 mm

Correct answer- (D)

5) The difference between the maximum and minimum sizes allowed in manufactured components is called :

Clearance

Allowance

Tolerance

Limit

Correct answer- (C)

6) The measured size of the dimension of a component is called 

Basic size

Nominal size

Allowed size

Actual size

Correct answer- (D)

7) A pin is fitted in a hole. The tolerance zone of the pin is entirely above that of hole. The fit obtained will be 

Clearance fit

Transition fit

Interference fit

None of the above

Correct answer- (C)

8) Interchangeability is normally applied for

Repairing of parts

Mass production

Single piece production

All the above

Correct answer- (B)

9) Bilateral tolerance is fixed 

On upper side of the basic size

On lower side of the basic size

On any one side of the basic size

On both sides (upper & lower) of the basic size

Correct answer- (D)

10) Best example for driving fit is

Ball bearing on the shaft

Tyre on the rail wheel

Pulley with key on the shaft

Cart rim on the wooden wheel

Correct answer- (A)

11) Best examp for shrinkage fit is 

Cart rim on wooden rim

Tyre on the rail wheel

Tyre on the bicycle rim

Flywheel on the shaft

Correct answer- (A)

12) In hole basis system 

The size of the shaft is made constant

The size of the shaft is made constant

The permissible tolerances are given on the hole and the shaft

Allowance is given only on the hole

Correct answer- (B)

13) Tolerance is given to the part size to 

Increase the production

Decrease the production

Finish the components approximately

Produce the parts within the required permissible size error

Correct answer- (d)

14) As per BIS system of limits and fits, there are 18 grades of tolerances represented by number symbols from

ITOI, IT1 … to 1T16

IT1 … to 1T18

ITO … to 1T17

ITO1, ITO, IT1 to 16

Correct answer- (D)

15) The size of a component is given as 24 — 0.1. What does —0.1 indicate? 

Upper deviation is + 0.1 mm

Lower deviation is 0.0 mm

Fundamental deviation is 0.0 mm

Lower deviation is — 0.1 mm

Correct answer- (D)

 

16) In the assemblies obtained by using the system of limits and fits, the damaged parts 

cannot be replaced

are required to be scrapped

may be easily replaced without rejecting the assembly

have to be made with new tolerance

Correct answer- (C)

17) In the BIS system of limits and fits the standard range of sizes covered are 

0 to 500 mm

25 to 400 mm

0 to 100 mm

0 to 10 mm

Correct answer- (A)

18) The tolerance of a hole is the difference between the 

Maximum hole size and maximum shaft size

Maximum hole size and minimum hole size

Minimum hole size and maximum shaft size

Maximum hole size and minimum shaft size

Correct answer- (B)

19) The three classes of fits as per BIS system are 

Clearance fit, transition fit and interference fit

Medium fit, push fit and tight fit

Flat fit, round fit and square fit

Sliding fit, loose fit and shrinkage fit

Correct answer- (A)

20) In the BIS system of limits and fits, 25 hole deviations are specified by using 

Small letters

Capital letters

Small letters with tolerance

Small letters with numbers

Correct answer- (B)

21) Which one of the following statements is correct? 

Interchangeability of parts may be obtained by adopting the system of limits and fits

The BIS system of limits and fits does not give the desired fit

Interference fit is always designed with a positive clearance

Transition fit is always specified with a negative clearance

Correct answer- (A)

22) The first step of quality control is the product specification. On who’s opinion is the product specification based? 

Marketing department

Consumer / user

Sales department

Servicing department

Correct answer- (B)

23) Mass-produced components should be interchangeable. One of the following is the most important factor required to achieve the interchangeability in mass production ? 

Dimensional accuracy

Standardisation

Geometrical accuracy

Surface finish

Correct answer- (B)

24) Threaded components both external and internal are manufactured with thread tolerance. One of the reasons for having thread tolerances is to 

Ensure interchangeability of threaded parts

Identify and group up threaded assemblies by labeling

Determine the percentage of thread of both bolt and nut

Obtain qualitative surface finish

Correct answer- (A)

25) In the BIS system of limits and fits, the grades of tolerance are represented by number and there are 

18 grades of tolerances

16 grades of tolerances

14 grades of tolerances

20 grades of tolerances

Correct answer- (A)

26) Which among the following is the correct statement?

A clearance fit always provides interference

An interference fit always provides clearance

An interference fit may sometime provide clearance and sometime interference

A transition fit may sometime provide clearance and sometime interference

Correct answer- (D)

27) A hole whose lower deviation is zero is called basic hole. Which one of the following letters indicates basic hole ? 

E

F

G

H

Correct answer- (D)

28) Under the terminology of the IS system of limits the term ‘tolerance’ is defined as the difference between the 

maximum limit and the basic size

minimum limit and the basic size

maximum limit and minimum limit

actual size and basic size

Correct answer- (C)

29) If the dimension of a component is finished within the limits of size, then it will be — 

Minimum size

Basic size

Acceptable size

Rejected size

Correct answer- (C)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.