CUTTING TOOLS AND OPERATIONS MCQ 1

 

1) A cutting tool used to finish and enlarge a hole is known as

 

Tap

Reamer

Die

Drill

 

Correct Answer- (B)

 

2) Which one of the following metals does not require any coolant during reaming?

 

Steel

Copper

Aluminium

Cast iron

 

Correct Answer- (D)

 

3) A cutting tool used to cut outside threads is called

 

Reamer

Tap

Drill

Die

 

Correct Answer- (D)

 

4) Which one of the following is used to rectify damaged or rusted threads?

 

Two-piece die

Die nut

Circular split die

Die plate

 

Correct Answer- (B)

 

5) What is used for removing a broken tap?

 

Tap wrench

Tap extractor

Tap nut

Tap disposer

 

Correct Answer- (B)

 

6) What coolant is recommended for tapping copper or aluminium ?

 

Lard oil

Kerosene

Soda water

Dry

 

Correct Answer- (B)

 

7) The grooves provided on the entire length of the body of a twist drill are called?

 

lips

webs

flutes

margins

 

Correct Answer- (C)

 

8) A wedge like tool is used for removing the taper shank tools from the nose of the machine spindle ? What is this called?

 

Drill socket

Drill key

Drill chuck

Drill drift

 

Correct Answer- (D)

 

9) A hole, which is not made through full depth of the component is known as

 

core hole

blind hole

pin hole

bore hole

 

Correct Answer- (B)

 

10) The drill sleeves or sockets are available with morse taper and their number range MT-1 to MT-6. Which one of the following drill sizes refers to MT-4?

 

Drills above 14 mm upto 23 mm

Drills above 23 mm upto 31.75 mm

Drills above 31.75 mm upto 50.50 mm

Drills above 50.50 mm upto 76 mm

 

Correct Answer- (C)

 

11) It is the process of removing very small chips from metal surfaces by means of a sharp-edged tool. What is this tool called as?

 

Scraper

Reamer

Chisel

Hacksaw

 

Correct Answer- (A)

 

12) The cutting action of a file depends upon

 

the kind of cut and spacing of teeth

arrangement of teeth on the file

size and shape of the file

all of the above

 

Correct Answer- (D)

 

13) Hacksaw blade teeth get dull due to?

 

high speed and pressure

pressure not released during return stroke

coolant not used

any one of the above

 

Correct Answer- (D)

 

14) Which one of the following is NOT the reason for making file faces slightly convex in form?

 

To reduce the friction between the file face and the job surface.

To give better distribution of the pressure and to compensate slight filma movement.

To increase the friction between the file face and the job surface.

To reduce the effort in driving a file.

 

Correct Answer- (C)

 

15) A drilled hole goes out of centre due to

 

improper clamping of workpiece

workpiece having blowholes

centre punch mark not being large enough to give proper seat to the chisel edge of drill

any one of the above

 

Correct Answer- (D)

 

16) Which one of the following designations does NOT denote the grade of a file?

 

Smooth

Second cut

Bastard

First cut

 

Correct Answer- (B)

 

17) The cutting angle of a flat chisel for chipping aluminium is

 

35°

55°

60°

70°

 

Correct Answer- (A)

 

18) Which one among the following materials can be cut with a rasp cut file?

 

Bronze

Wood

Cast iron

Steel

 

Correct Answer- (B)

 

19) Which one among the following scrapers is used for scraping on bearing bush?

 

Flat scraper

Triangular scraper

Half round scraper

Round scraper

 

Correct Answer- (C)

 

21) A double cut file is used for filing on

 

leather

steel

wood

hard board

 

Correct Answer- (B)

 

22) Second cut in a file is the type of

 

section

design

grade

cut

 

Correct Answer- (C)

 

23) The body of a flat chisel is usually made in the shape of

 

rectangular

square

hexagonal

octagonal

 

Correct Answer- (D)

 

24) The chisel used to cut keyways is

 

flat chisel

diamond point chisel

round nose chisel

cape chisel

 

Correct Answer- (D)

 

25) Snagging is a process used to remove the metal by

 

grinding

filing

hacksawing

chiseling

 

Correct Answer- (A)

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.