1) As compare to ferrous metal, non-ferrous metal is ……………

High cost & not rusted

Low cost & rusted

It is too hard

Easy available

Correct Answer- (A)

2) The main mechanical property of aluminium is ……………

Strong

Soft

Tough

Brittle

Correct Answer- (B)

3) The melting point of aluminium is …………

1452 °C

1615 °C

658 °C

1083 °C

Correct Answer- (C)

4) Which metal can be joined by soldering and brazing more easily than aluminium?

Chromium

Silver

Copper

Zinc

Correct Answer- (C)

5) Monel Metal has ……..

60% Copper 38% Nickel

60% Nickel 38% Copper

6% Nickel 4% Copper

6% Copper 4% Nickel

Correct Answer- (B)

6) 95% Metal available in Duralumin and Hindalium is ………………….

Copper

Zinc

Lead

Aluminium

Correct Answer- (D)

7) Induction coil is made from ……… material

Mild steel

Copper

Silver

Tin

Correct Answer- (B)

8) …………… material is used as sheathing material for avoid rust of Telephone and electrical underground wires.

Lead

Copper

Tin

Nickel

Correct Answer- (A)

9) Which among is the lightest metal

Copper

Lead

Aluminium

Tin

Correct Answer- (C)

10) The main mechanical property of aluminium is ………………

Strong

Brittle

Soft

Tough

Correct Answer- (C)

11) Aluminium is base of …………………… ore.

Zinc alloy

Boxide

Copper pirate

Iron ore

Correct Answer- (B)

12) ……………………… is the most important non-metal used for electrical equipment because it is electric resistance substance.

Rubber

Cement

Plastic

Wood

Correct Answer- (C)

13) The brass which is used in engineering work alloy 60% ………………& 40% ………………………

Tin & zinc

Copper & tin

Copper & zinc

Tin & lead

Correct Answer- (C)

14) ……………………… metal alloying with steel make hard and rust proof its melting point is 1615°C.

Silver

Copper

Chromium

Nickel

Correct Answer- (C)

15) Which alloying metal improves the toughness of steel and is used to manufacture gears and tools?

Cobalt

Molybdenum

Vanadium

Cadmium

Correct Answer- (C)

16) Precision instruments are made of invar steel because it is/has

Wear resistant

Shock resistance

Corrosion resistant

Least coefficient of expansion

Correct Answer- (D)

18) What is the percentage of silicon in cast iron to promote machineability

6%

2.5%

10%

8%

Correct Answer- (B)

19) Major constituent of muntz metal is ……….

Aluminium

Nickel

Zinc

Copper

Correct Answer- (C)

20) Which term is given to a material that is a mixture of two or more metals or elements?

Ductile

Ferrous

Alloy

Blend

Correct Answer- (C)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.