METALS (Non ferrous & its alloys) MCQ 1

1) Which anticorrosive metal is widely used for Surface coating on iron sheets for galvanizing …………

Brass

Tin

Copper

Zinc

Correct Answer- (C)

2) Brass is an alloy of ………….

copper and tin

copper and zinc

lead and tin

copper and lead

Correct Answer- (D)

3) Aluminium is extracted from the ore.

aluminium oxide

Bauxide

mangnetite

Pyrites

Correct Answer- (B)

4) Generally underground telephone and power cable are protected from corrosion by ………..

chromium

nickel

Lead

copper

Correct Answer- (C)

5) Which non ferrous metal tensile strength can be Increased by hammering or rolling?

Lead

Zinc

Tin

Copper

Correct Answer- (A)

6) Gun metal is an alloy of……….

Brass, Zinc and Lead

Copper Tin and White Matel

Copper, Tin and Zinc

Copper, Lead and Zinc

Correct Answer- (C)

7) Which kind of material to be used for hard soldering purpose?

Lead

Iron

Tin

Copper

Correct Answer- (D)

8) The composition of electrician solder is ……….

Lead-50%, tin-50%

Lead-70%, tin-30%

Lead-63%, tin-37%

Lead-37%, tin-63%

Correct Answer- (D)

9) As compared to iron, aluminium has …………….

Higher tendency to oxidize

Less tendency to oxidize

Equal tendency to oxidize

None of these

Correct Answer- (C)

10) Iron is galvanized by coating with …………….

Tin

Nickel

Copper

Zinc

Correct Answer- (D)

11) Which of the following materials has the maximum ductility?

Mild steel

Copper

Aluminium

Zinc

Correct Answer- (B)

12) Medium solder contains ………………

37% lead and 63% tin

50% lead and 50% tin

70% lead and 30% tin

None of these

Correct Answer- (B)

13) Best conductor of heat and electricity is …………………………..

Copper

Chromium

Nickel

Aluminium

Correct Answer- (A)

14) Brass in an alloy of ………………..

Copper and Zinc

Copper and Silver

Lead and Tin

Copper and Tin

Correct Answer- (A)

15) An alloy is a …………….

Mixture of metals in any proportion

Mixture of two non-metals

Pure metal

Mixture of metals in fixed proportion

Correct Answer- (A)

16) Bronze is an alloy of

Copper and iron

Copper and Aluminium

Copper and Nickel

Copper and Tin

Correct Answer- (D)

17) Which of the following is not an alloy?

Steel

Bronze

Copper

Brass

Correct Answer- (C)

18) Duralumin is an alloy of

Aluminium and Carbon

Aluminium and mercury

Aluminium and Copper

Aluminium and iron

Correct Answer- (C)

19) Which of the following alloy is used in making aircraft structures?

Manganin

Bronze

Duralumin

Brass

Correct Answer- (C)

20) Magnesium is used in high resistivity electrolytes due to its

Neutral potential

Most negative potential

Most positive potential

Zero potential

Correct Answer- (B)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.