CUTTING TOOLS MCQ

1) Which of the following special file is used for filling soft metal like lead and babit metal.

blunt saw file

Gulleting file

Fish back file

Vixen file

Correct Answer- (D)

2) The …………….. special file is used for sharpening of teeth of saw.

Die sinkers file

Blunt saw file

Cabinet file

Fish back file

Correct Answer- (B)

3) The cross-section of this special file is like english letter “D” and taper is not provided at it’s point.(i.e. it is parallel throughout it’s length)

Vixen file

Cabinet file

Blunt saw file

Pit saw file or frame saw file

Correct Answer- (D)

4) The cross-section of this special file is like a cross-section of fish body i.e. on its both face radius is provided. The radius on both face is different in size. Identify the file ?

Horse rasp file

Cabinet file

Fish back file

None of the above

Correct Answer- (C)

5) The cross-section of this special file is same as that of a half round file only difference is, it is less in thickness than that of a regular half round file. This file is used for finishing purpose. Identify the file.

Cabinet file

Die sinker’s file

Gulleting file

Double ended saw file

Correct Answer- (A)

6) This special file don’t have a tang and it is rectangular in cross-section. On half length of file it has single cut or double cut teeth & on the remaining half length it has rasp cut teeth.

Horse rasp file

Double ended saw file

Gulleting file

Mill saw file

Correct Answer- (A)

7) What is the cross-section of blunt saw file ?

Triangular

Rectangular

Circle

Semi-circle

Correct Answer- (A)

8) This file don’t have a tang, it is triangular in cross-section & tapered from center towards both it’s end.

Pill saw file

Die sinker’s file

Vixen file

Double ended saw file

Correct Answer- (C)

9) The grade of smooth needle file is indicated by …………….

Cut 1

Cut 2

Cut 3

Cut 4

Correct Answer- (B)

10) Which files are used for filing large surfaces ?

Riffler file

Block files

Crossing file

Millsaw file

Correct Answer- (B)

11) Needle files are available in ………………….. grades.

Second cut and smooth

Smooth and dead smooth

Bastard and second cut

Bastard and smooth

Correct Answer- (D)

12) The “Cut 0” on needle file means that the file grade is ………………………

Smooth

Second cut

Dead smooth

Bastard

Correct Answer- (D)

13) Shape of barrette file is ………….

Triangular

Rectangular

Square

Circular

Correct Answer- (A)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.