INTRODUCTION AND SAFETY MCQ Part 1- ITI Fitter Trade Theory

INTRODUCTION AND SAFETY MCQ Part 1- ITI Fitter Trade Theory

INTRODUCTION AND SAFETY MCQ Part 1- ITI Fitter Trade Theory

1) The fire caused by wood, paper, cloth i.e. ordinary combustible material falls under …………….. class of fire. 



CLASS ‘A’ FIRE



CLASS ‘B’ FIRE
CLASS ‘C’ FIRE



CLASS ‘D’ FIRE
Correct Answer- (A)

2) The fire caused by flammable liquids and liquifiable solids such as gasoline, oil, grease, paints, etc. falls under ……………………….. class of fire



4) Fire to combustible metals such as magnesium, potassium, powdered aluminium, etc. falls under ………………… class of fire.

CLASS ‘A’ FIRE



CLASS ‘B’ FIRE
CLASS ‘C’ FIRE
CLASS ‘D’ FIRE
Correct Answer- (D)

5) Which of the following are methods of extinguishing fire. ?



Starvation
Cooling
All of the above
Correct Answer- (D)


6) Water-filled fire extinguisher are used to extinguish ………………. Type of fire.

CLASS ‘A’ FIRE
CLASS ‘C’ FIRE
CLASS ‘D’ FIRE
Correct Answer- (A)



7) The best method of avoiding accident is ……

by observing safety precaution related to job, machine and workplace
doing things in one’s own way
by wearing safety equipment
doing things which a highly skilled worker practice
Correct Answer- (A)

8) ln case of any problem during machine running, what should be done first –

Call senior
Run electric panel
Start shouting
Press red button in front
Correct Answer- (D)



9) Which of the following option DOES NOT indicate the ‘caution symbol’?

Use respirator
Danger to explosion
First aid is available



Eyes protection
Correct Answer- (C)

10) During work in industrial area, the reason of accident is ……….

quickness regarding work
uncareness regarding work
Both (a) and (b)
None of the above
Correct Answer- (C)

11) The main purpose of 5 ‘s’ concept in industrial area ….



reduce waste
to maintain proper work process
Both (a) and (b)
None of the above
Correct Answer- (C)

12) Select the correct statement.

Blade in hacksaw should be loose
Use any cutting tool on the workpiece
Hammering should not make on the table of machine
Gear should be changed in running machine
Correct Answer- (C)

13) Which of the following is the reason of internal bleeding?

Breakage of internal bone
Bleeding from lungs and kidneys
Separation of part from body



None of the above
Correct Answer- (C)

14) Which of the following atmospheric component is responsible for fire?

Fuel + Oxygen + Temperature
Fuel + Match box + Water
Both (a) and (b)
None of the above
Correct Answer- (A)

15) Which of the following symbol is represented by white colour on green background?

Prohibition symbol
Caution symbol
Mandatory symbol



Informational symbol
Correct Answer- (D)

16) Which of the following fire is related to category ‘B’? *

Carbonesius fire
Oily fire
Gaseous fire
None of these
Correct Answer- (B)

17) The reason of fire in workshop is ………..

short circuit
indiscipline in the storage of inflammable material
friction in mating parts (rubbing)
All of the above
Correct Answer- (D)

18) Which one of the following is not cost, due to an accident? 

Cost due to increase in production



Cost of lost time of the injured person
Cost of compensation and medical aid
Cost due to damage to machine, tools, materials and property
Correct Answer- (A)

19) In case of an accident, the victim should immediately be 

asked to take rest
enquired about the accident
left to himsetf without treatment
attended to immediately
Correct Answer- (D)

20) For electric fire in workshop, we used……..

water
clay or sand
CTC fire extinguisher



None of the above
Correct Answer- (C)

21) For electric fire in workshop, we used……..

water
clay or sand
CTC fire extinguisher
None of the above
Correct Answer- (D)

22) In case of arc welding, one should protect his eyes by using *

mask
clear glasses
sun goggles
dark glass screen
Correct Answer- (D)

23) While grinding one must use 

mask
safety goggles
dark glass screen



sun goggles
Correct Answer- (B)

24) A hammer with loosely fitted handle will 

have easy swing
fly away and cause accident
convey more leverage
absorb shock
Correct Answer- (B)

25) General fitter is also called 

die fitter
pipe fitter



bench fitter
assembly fitter
Correct Answer- (C)

26) A person who assembles different types of machine is known as *

die fitter
assembly fitter
maintenance fitter
pipe fitter
Correct Answer- (B)

27) Mandatory signs 

A red circular band with cross diagonal bar on a white background
a circular shape having white symbol on blue background
Both (a) and (b)
None of the above
Correct Answer- (B)

28) Safety signs can be recognised by 



shape and size
colour
symbol
All of these
Correct Answer- (D)

29) Mandatory signs are in 

a) circular shape
b) blue background
c) triangular shape
d) Both (a) and (b)
Correct Answer- (C)

30) When you drive a vehicle, you should 



in high speed
without helmet
low speed
obey traffic rule
Correct Answer- (C)

31) Whenever you cross the road, you must follow

traffic rule
very fast moving
very slow moving
None of these
Correct Answer- (A)


32) Which of the following colour combination shows safety sign for prohibition?

Red and black on white
White on black
Black on yellow
White on red
Correct Answer- (A)

33) Which of the following colour represents materials that are hazardous by nature? *

Red



Yellow
Green
Blue
Correct Answer- (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.