MEASUREMENT AND MEASURING INSTRUMENT MCQ’s

1) 1 Inch = …………… cm

2.51
2.52
2.54
2.55
Correct Answer- (C)

2) 1 Feet = …………… cm

30.42
30.46
30.48
30.50
Correct Answer- (C)

3) 1 Mile = ………………… Km 

1.605
1.608
1.609
1.69
Correct Answer- (C)

4) 1 cm = ………………. inch 

0.3935
0.3936
0.3937
0.3933
Correct Answer- (C)

5) 1 micron = ……………… mm 

0.01
0.001
0.0001
0.00001
Correct Answer- (B)

6) 1 Metre = ……………… feet 

3.281
3.280
3.275
3.285
Correct Answer- (A)

7) 1 Kilometre = ………………. mile 

0.620
0.622
0.630
0.650
Correct Answer- (B)

8) 1 metre = ………………… mm 

10
100
1000
10000
Correct Answer- (C)

9) 1 sq cm = ………… sq.inch 

0.150
0.160
0.153
0.155
Correct Answer- (D)

10) 1 sq.foot = ……………. sq.metre 

0.0829
0.0929
0.0750
0.0950
Correct Answer- (B)

11) 1 Hectare = ……………….. acres 

2.4850
2.4711
2.5300
2.5000
Correct Answer- (B)

12) 1 Hectare = …………… sq.metre 

100
1000
10000
10
Correct Answer- (C)

13) 1 sq.metre = ……………… sq.ft 

10.350
10.846
10.765
10.455

Correct Answer- (C)

14) 1 mile = …………….. yard
1000
1750
1760
1500
Correct Answer- (C)

15) 2 yard = ………………… feet

3
5
6
10
Correct Answer- (C)

16) 1 litre = ………….. gallon

0.20
0.21
0.22
0.23
Correct Answer- (C)

17) 1 litre = ……………. cubic centimetre

100
1000
10000
10
Correct Answer- (B)

18) 1 gallon = ………………. litres

4.546
4.50
4.585
4.635
Correct Answer- (A)

19) 1 cubic metre = …………….. litres

10
100
1000
10000
Correct Answer- (C)

20) 1 cubic feet = …………… litres

28.317
28.250
28.135
28.415
Correct Answer- (A)

21) 1 pound = …………. grams

450.8
453.6
445.8
460.2
Correct Answer- (B)

22) 1 Kg = ………………….. pound

22.05
2.205
2.805
28.05
Correct Answer- (B)

23) 1 Ton(British) = ……………….. Kg

1012
1014
1016
1000
Correct Answer- (C)

24) 1 tonne(metric) = ………………………. Kg

100
1000
1016
1050
Correct Answer- (B)

25) 5 Quintals = ……………. Kg

50
500
5000
5.5
Correct Answer- (B)

26) 0.02 mm = ……… micron 

20
2
200
2000
Correct Answer- (A)

27) 0.01 mm = …………. micron *

1
10
100
1000
Correct Answer- (B)

28) 35 micron = ………………. mm *

0.350
0.035
3.5
0.0035
Correct Answer- (B)

29) 415 micron = ………….. mm *

41.5
4.15
0.415
0.0415
Correct Answer- (C)

30) 10 inch = …………. cm 

25.4
2.54
254
255
Correct Answer- (A)

31) 10 Km = ………… mile

62.2
6.22
622
0.622
Correct Answer- (B)

32) 2.63 Kilogram = ………….. grams 

263
2635
2630
2633
Correct Answer- (C)

33) 1 Kg/sq.metre = …………. pound/sq.feet 

0.210
0.205
0.225
0.230
Correct Answer- (B)

34) 1 Atmosphere = …………….. pounds/sq.inch 

14.5
14.6
14.7
14.8
Correct Answer- (C)

35) 1 Kwh = ……………….. megajoule 

3
3.5
3.6
4
Correct Answer- (C)

36) 1 Metric Horse power = …………… watts 

735.5
740.5
746.5
748.5
Correct Answer- (A)

37) 1 Electrical Horse power = …………… watts 

740
744
746

38) In angle measurement 1 degree = ……….. minute 

10
50
60
100
Correct Answer- (C)

39) In angle measurement 1 degree = ………..minute 

6000
3600
3000
1000
Correct Answer- (B)

40) π radian = ……….. degree 

45
90
180
270
Correct Answer- (C)

41) 1 radian = ……….. degree 

45.5
57.3
60.3
70.3
Correct Answer- (B)

42) 1 joule = ………. erg 

1,000,000
1,000,000,0
1,000,000,00
1,000,000,000
Correct Answer- (D)

43) 1 gram = ……………. dyne 

985
981
987
988
Correct Answer- (B)

44) 1Kg = ………. newton 

9.81
9.87
9.85
9.90
Correct Answer- (A)

45) 1 calorie = ………… joule 

4.20
4.15
4.18
4.21
Correct Answer- (C)

46) 1 metric horse power = ………………. Kg.m/sec 

85
101
75
74.5
Correct Answer- (B)

47) 1 B.Th.U = ……….. Calories 

185
252
225
315
Correct Answer- (B)

48) 2π radian = …………… degree *

360
270
180
90
Correct Answer- (A)

49) The boiling point of water in degree fahrenheit is ………..

212
220
225
205
Correct Answer- (A)

50) The freezing point of water in degree fahrenheit is ……………

0
100
32
212
Correct Answer- (C)

51) What is determined while measuring a component? 

Nominal size
Actual size
Specified size
Scale size
Correct Answer- (B)

52) Steel rule is a 

marking instrument
precision instrument
checking instrument
direct reading measuring instrument
Correct Answer- (D)

53) Steel rule is made of 

Brass
Zinc
Stainless steel
Cast iron
Correct Answer- (C)

54) Which of the following instruments is used for checking flatness and squareness of a surface? 

Try square
Vernier height gauge
Slip gauge
Bevel gauge
Correct Answer- (A)

55) Which of the following is an indirect measuring tool? 

Inside caliper
Vernier caliper
Universal bevel protractor
Inside micrometer
Correct Answer- (A)

56)The base unit of length as per S.l. units is 

inch
foot
centimetre
metre
Correct Answer- (D)

57) Which is NOT the use of a try square? 

Checking squareness
Setting workpiece at 90°
Measuring right angle
Marking straight lines at 90° against an edge
Correct Answer- (C)

58) Which of the following is a direct measuring tool ? 

Straight edge
Steel rule
Try square
Ring gauge
Correct Answer- (B)

59) The minimum measurement that can be read with the help of a steel rule is 

0.01 mm
0.02 mm
0.05 mm
0.50 mm
Correct Answer- (D)

60) Try square is used to check up an angle of 

30°
45°
60°
90°
Correct Answer- (D)

61) In a metric micrometer, a complete revolution of thimble advances 

0.01 mm
0.25 mm
0.50 mm
1.00 mm
Correct Answer- (C)

62) The least count of vernier bevel protractor is 

1’
5’
10’
25’
Correct Answer- (B)

63) The least count of metric micrometer is

0.01 mm
0.05 mm
0.10 mm
0.50 mm
Correct Answer- (A)

64) An outside micrometer has a negative error. The correct reading can be taken by 

adding the negative error in the actual reading
deducting the negative error from the actual reading
adding twice the negative error in the actual reading
deducting twice the negative error from the actual reading
Correct Answer- (B)

65) What is the zero reading of a 50-75 mm outside micrometer? 

0.01 mm
50.00 mm
0.00 mm
25.00 mm
Correct Answer- (C)

66) Which one of the following instruments is used to check the concentricity of the outside diameter? *

Outside micrometer
Dial caliper
Dial test indicator
Vernier caliper
Correct Answer- (B)

67) The minimum measurement that can be correctly read with a vernier caliper is called 

actual reading minus zero error
least count
main scale reading

zero reading

Correct Answer- (C)

68) Metric outside micrometer has a threaded spindle with a pitch of 

1.00mm
1.50mm
0.5 mm

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.