LATHE MACHINE MCQ 6- ITI Fitter Trade Theory

LATHE MACHINE MCQ 6

1) Which one of the following operations is NOT done on a workpiece held in between centres?

Knurling

Undercutting by plunging

Thread cutting

Parting off

Correct Answer- (D)

2) Which one of the following methods of. catching the threads consumes more time when cutting odd pitch threads ?

Using thread-chasing dial

Reversing the machine

Marking the work holding device and lead screw

Pre-determined travel of the carriage

Correct Answer- (C)

Lathe Machine MCQ- 3 || ITI Fitter Trade Theory

 

3) A hole is drilled in a lathe by using a 0 10 mm straight shank drill held in a drill chuck. After a short distance of the drill travel, it rotates along with the work. Which one of the following is the cause for this defect?

Chips getting clogged

Centre not aligned

Spotting at the centre not done

Feeding by tailstock hand wheel is too slow

Correct Answer- (A)

4) Unusual sound is heard during rough boring a large diameter hole. Which one of the following statements ¡s the cause for this defect?

Boring tool springs its travel

Coolant is not applied with force

Tool set below centre

No secondary clearance ground on the front cutting edge

Correct Answer- (A)

5) A workpiece is chamfered to remove burrs. It is observed that the chamfer width is not uniform throughout the periphery of chamfer on a workpiece. Which one of the following is the cause for this defect?

The angle of chamfering is not correct

The chamfering tool not set square to the work axis

The work face not running true

The overhang of the tool is too much

Correct Answer- (C)

6) By which one of the following, a multi- start thread is cut on a lathe?

By a chaser

By a die head

By a single-point tool

By a split die

Correct Answer- (C)

7) If the lead screw has 6 TPI and there are 4 numbered divisions in the chasing dial,which one of the following will be the teeth worm wheel of chasing dial?

48 teeth

24 teeth

18 teeth

12 teeth

Correct Answer- (B)

8) While thread cutting on a lathe by using single-point tool, the tool moves in a path called as

Epicycloid

Cycloid

Rake

Helix

Correct Answer- (D)

9) Which one of the following diameters of the workpiece should be turned before cutting external threads?

Major diameter

Core diameter

Pitch diameter

Head diameter

Correct Answer- (A)

10) When the threading tool reaches the end of the thread, the tool should be

left in the groove and reverse the workpiece

withdrawn after stopping the machine

withdrawn while the tool is taking cut

withdrawn after removing the workpiece

Correct Answer- (C)

11) A M30 thread is rough cut using a thread roughing tool. Which one of the following is the correct procedure for aligning the finishing tool with the thread groove?

Work stationary, tool adjusted and positioned in the groove by compound slide and cross slide

Work stationary, tool adjusted and positioned in the groove by carriage hand wheel and cross slide hand wheel

Work revolving, half nut engaged, tool positioned in the groove by compound slide and cross slide

Work revolving, half nut engaged, tool positioned in the groove by carriage and cross slide hand wheels

Correct Answer- (C)

12) Which one of the following is a remedial measure to prevent the tool cuffing edge chipping off?

Increase feed rate

Reduce cutting speed

Decrease nose radius

Use negative top rake

Correct Answer- (A)

13) In lathe work, when the tool is fed parallel to the rotation of job work, it will produce …………………

Cylindrical surface

Spherical surface

Tapered surface

All of the above

Correct Answer- (A)

14) The following part of Lathe serves as housing for the driving pulleys and back gears

Bed

Tail stock

Carriage

Head stock

Correct Answer- (D)

15) The Lathe carriage serves the following purpose of the tool

Guiding

Feeding

Supporting

All of the above

Correct Answer- (D)

16) The following is used in Magnetic chucks

Electromagnet

Permanent magnet

Both ‘A’ and ‘B’

None of the above

Correct Answer- (C)

17) The following is used for holding bored parts for machining their outside surfaces on Lathe.

Angle plate

Mandrel

Dogs

Driving plate

Correct Answer- (B)

18) The following is used to support too flexible job very close to the cutting edge.

Steady rest

Follower rest

Compound rest

All of the above

Correct Answer- (B)

19) The following is taper turning method on lathe

Tail stock set-over method

By swivelling the compound rest

Using a broad nose tool

All of the above

Correct Answer- (D)

20) In lathe, form tools are used to produce

Cylindrical surfaces

Tapered surfaces

The surfaces which are neither cylindrical nor tapered

Threads

Correct Answer- (C)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.