SCREW THREADS MCQ

1) The pitch of 3-start thread is the lead divided by

1

4

2

3

Correct Answer- (D)

2) The distance through which a screw thread advances axially in one turn is called:

Depth of thread

Diameter of thread

Lead of thread

Pitch of thread

Correct Answer- (C)

3) The angle of l.S. thread (V-shaped) is

29°

47.5°

50°

60°

Correct Answer- (D)

4) What type of threads are suitable for small precision components and measuring gauges?

Acme threads

Whitworth Screw threads

British Association threads

Square threads

Correct Answer- (C)

5) What type of threads are suitable for lead screws of machine tools?

British Association threads

Whitworth Screw threads

Acme threads

Square threads

Correct Answer- (C)

6) Which one of the following is the reason for rough and broken threads?

Thread cuting tool blunt.

The size of hole or diameter of the blank for bolt is not correct.

The flutes of cutting tool are filled with chips.

All the above.

Correct Answer- (D)

7) The distance between one point on a screw thread and the corresponding point on the next thread, measured parallel to the axis is called as

Depth of thread

Axis of thread

Pitch of thread

Lead of thread

Correct Answer- (C)

8) In a single start thread *

5 points

Lead and pitch are equal

Lead is double the pitch

Pitch is double the lead

Lead is half the pitch

Correct Answer- (A)

9) Which one of the following screw thread forms has an included angle of 29° between the flanks of thread?

Knuckle thread

A. thread

Buttress thread

Acme thread

Correct Answer- (D)

10) The pitch diameter of the external screw thread is checked by

Vernier caliper

Thread ring gauge

Screw thread micrometer

Screw pitch gauge

Correct Answer- (C)

11) A screw thread is formed on a cylindrical surface by cutting

V grooves

Half round grooves

Helical grooves

Square grooves

Correct Answer- (C)

12) The root of ISO metric thread is

Flat

Round

Sharp corner

None of the above

Correct Answer- (B)

13) Which one of the following thread forms is used in a threaded assembly where the sliding force acts in one direction only?

Square thread

Saw-tooth thread

Knuckle thread

‘V’ thread

Correct Answer- (B)

14) B.S.F. screw threads have the included angle of

30°

45°

55°

60°

Correct Answer- (C)

15) The depth of B.A. screw thread is …..

O.7035 P

0.6 P

0.61 P

0.64 P

Correct Answer- (B)

16) The pitch diameter of a screw thread is the

Maximum diameter of the thread

Imaginary diameter in between the major and minor diameter of the thread

Nominal diameter of the rod

Minimum diameter of the thread

Correct Answer- (A)

17) B.S.F. screw threads are generally used for

Electrical goods

Vice spindle

Lathe lead screw

Ordinary bolts and nuts

Correct Answer- (A)

19) Screw threads are produced without metal removing by a process called as

Thread cutting

Thread chasing

Tapping

Thread rolling

Correct Answer- (D)

20) Which one of the following thread forms on bolts and nuts is meant for general fastening purposes?

‘V’ threads

Square threads

Acme threads

Knuckle threads

Correct Answer- (A)

21) Which one of the following elements of an external screw thread cannot be measured directly with precision instruments ?

Width of crest

Major diameter

Pitch diameter

Minor diameter

Correct Answer- (C)

22) Which one of the following screw thread elements is NOT checked with the thread ring gauge?

Profile

Pitch diameter

Helix angle

Pitch

Correct Answer- (B)

23) Which one of the following statements is correct with respect to the spiral fluted taps?

Used to tap oversized hole

Used to tap holes with slots

The tap tends to push the chips ahead of the tap

Threads formed by displacing the work material

Correct Answer- (B)

24) The shape of the frame of thread snap gauge is in the form of ………

Round

Square

‘Y’ type

“C” type

Correct Answer- (D)

25) The shape of the thread in the ‘Not Go’end of a thread snap gauge is

Beveled

Truncated

Taper

Sharp

Correct Answer- (B)

26) The handle of thread plug gauge is made from ebonite material for

easy handling

reducing the weight

reducing the cost

easy manufacturing

Correct Answer- (B)

27) Which one of the following thread groups is only for transmitting motion?

ISO Metric, Modified Square, Acme threads

Unified, Acme, Square threads

Square, Modified squàre, Acme, Buttress threads

Whitworth, Acme, Square, Buttress threads

Correct Answer- (C)

28) Buttress threads are most commonly used for

Positioning of mechanical parts

Special bolts and units in structural work

Resisting force exerted in one direction only

Transmission of motion

Correct Answer- (C)

29) While threading on lathe, the carriage is moved by means of

Gear train on a rack

Feed rod

Hand wheel

Lead screw

Correct Answer- (D)

30) The depth of Indian Standard (BIS) thread is

0.6495 P

0.6000 P

0.6403 P

0.6134 P

Correct Answer- (D)

31) Threads are cut on a lathe with a single point tool by

Setting the correct speed

Moving the carriage by means of rack.

Making a series of cuts in the same cut

Setting on cut for the full depth of the thread.

Correct Answer- (C)

32) Which one of the following thread forms is mostly found on threaded shaft of lifting equipment for carrying loads?

Knuckle thread

Square thread

Saw tooth thread

‘V’ thread

Correct Answer- (B)

33) In a threaded assembly the contact between the male and female threads takes place on the

Pitches

Flanks

Roots

Crests

Correct Answer- (B)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.