FASTENERS MCQ 1- ITI FITTER TRADE THEORY

FASTENERS MCQ 1

1) Seams are commonly used in

Sheet metal working

Furniture making

Construction work

Riveting

Correct Answer- (A)

2) The distance a screw thread advances axially in one turn is the …………..

Pitch

Lead

Crest

Turn

Correct Answer- (B)

3) The distance from a given point on one thread to a corresponding point on the next thread is called

Helix

Pitch

Lead

Travel

Correct Answer- (B)

4) This type of thread is a thread on the inside of a member:

Basic thread

External thread

Internal thread

Major diameter thread

Correct Answer- (C)

5) Root diameter of a thread is another name for

Main diameter

Major diameter

Minor diameter

Base diameter

Correct Answer- (C)

5) Root diameter of a thread is another name for

Main diameter

Major diameter

Minor diameter

Base diameter

Correct Answer- (C)

7) A bolt that is used to create a pivot point is called

Shoulder bolt

J — bolt

U — bolt

Carriage bolt

Correct Answer- (A)

8) Which type of threads are used to transmit power in one direction?

a) Square threads

b) Buttress threads

c) Both a. and b.

d) None of the above

Correct Answer- (B)

9) A bolt that has wood thread on one end and machine thread on the other end is called

Shoulder bolt

Carriage bolt

J — bolt

Hangar bolt

Correct Answer- (D)

10) The most common shape of nut is

Square

Hexagonal

Round

Flat

Correct Answer- (B)

11) Which one of the following statements is NOT true about set screw?

It is semi-permanent fastener

It is headless.

It is generally used to screw one object within another.

It is unable to prevent relative motion between two rotating parts.

Correct Answer- (D)

12) A small headless screw having a slot cut for a screw driver is called

grub screw

set screw

stud

thumb screw

Correct Answer- (A)

13) The head of a thumb screw is in shape.

Hexagonal

Square

Circular

Triangular

Correct Answer- (C)

14) A key that fits into a semicircular keyway cut in the shaft is

Gib head key

Feather key

Woodruff key

Saddle key

Correct Answer- (C)

15) The crest diameter of a screw thread is same as

Major diameter

Minor diameter

Pitch diameter

Core diameter

Correct Answer- (A)

16) Which of the following threads have greater pitch and lead angle for a given nominal diameter when compared with each other?

a) Coarse threads

b) Fine threads

c) Both a. and b.

d) None of the above

Correct Answer- (A)

17) Which type of screw fasteners are threaded at both the ends?

Through bolt

Tap bolt

Studs

All of the above

Correct Answer- (C)

18) Buttress threads are usually found on ……..

screw cutting lathes

feed mechanisms

spindles of bench vices

railway carriage couplings

Correct Answer- (D)

19) If threads on a bolt are left hand, threads on nut will be …………………..

right hand with same pitch

left hand with same pitch

could be left or right hand

right hand with fine pitch

Correct Answer- (B)

20) A bench vice has following type of threads

metric

square

buttress

acme

Correct Answer- (D)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.