1) The case of multi-start threads if p is pitch and N is No. of starts then the lead of screw thread is ………………..

p/N

PxN

p—N

p+N

Correct Answer- (B)

2) Internal thread forming operation is known as …………

Dieing

Tapping

Threading

None of these

Correct Answer- (B)

3) Which bolt is without head?

Rag bolt

Hook bolt

Eye bolt

Headless bolts

Correct Answer- (D)

4) The fastener having threading on both sides is known as ………………

Screw

Bolt

Nut

Stud

Acme

Correct Answer- (D)

5) A screw capable of setting matching parts through their threaded holes and does not remain projected over this setting is called ………………………….

Lower head screw

Pan head screw

Round head screw

Crease head screw

Correct Answer- (A)

6) A screw thread is designated as 1” B.S.P. thread, what does 1” indicate?

Major diameter of thread

Pitch diameter of thread

Minor diameter of thread

Hole diameter of pipe

Correct Answer- (D)

7) The following method(s) is (are) used to measure the minor diameter of internal threads

a) Taper parallels methods

b) Calibrated rollers methods

c) Both (a) & (b)

d) None of these

Correct Answer- (C)

8) Which one of the following thread forms is provided in the threaded parts where the pressure acts on one flank of the threads during transmission?

Buttress thread

Knuckle thread

V thread

Square thread

Correct Answer- (A)

9) The largest diameter of a screw thread is known as…………….

Minor diameter

Pitch diameter

Normal diameter

Major diameter

Correct Answer- (D)

10) Which method gives accurate results when effective diameter is measured without considering the thread angle?

a) Two wire method

b) Three wire method

c) Best wire size

d) All of these

Correct Answer- (A)

11) Mention the key having high torque of impact type is to be transmitted in both direction of rotation.

jib head key

saddle key

wood ruff key

tangential key

Correct Answer- (D)

12) Which one of the following spring is used to supply motive power to clocks , cameras etc ?

Leap spring

Balance spring

Helical tension spring

Conical disc spring

Correct Answer- (B)

13) Hexagonal nut is made of hexagon & bar with a screwed! threaded hole in the centre where ’d’ is the diameter of the bolt theoretically the nut corner to corner is.

d

1.5d

2d

2.5d

Correct Answer- (C)

14) Which type of nut will have a nylon or fibre ring insert placed in the upper part of the nut?

Grooved nut

Sawn nut

Wire lock

Self locking nut

Correct Answer- (D)

15) Which type of thread is used in precision instrument?

BA thread

BSW thread

Square thread

Acme thread

Correct Answer- (A)

16) The form of threads are used in the places where the sliding forces act in one direction, is ……………..

vee thread

saw tooth thread

trapezoidal thread

square thread

Correct Answer- (B)

17) The largest diameter of a screw thread is known as ………..

pitch diameter

major diameter

normal diameter

minor diameter

Correct Answer- (B)

18) Which type of nut prevents the rotation of the top nut?

Sawn nut

Lock nut

Grooved nut

Self – locking nut

Correct Answer- (B)

19) Nut dimension is represented by ……………..

Core Diameter of Bolt

Pitch diameter of Bolt

Head of Bolt

Nominal Diameter of Bolt

Correct Answer- (D)

20) Lead screw is made up of ……………..

High Speed Steel

Carbon Steel

Mild Steel

None of these

Correct Answer- (C)

21) Angle of BSF Thread is ………

45°

55°

30°

60°

Correct Answer- (B)

22) Depth of Indian Standard Thread is indicated by ……………….

0.6134P

0.6143P

0.6403P

0.6304P

Correct Answer- (C)

23) Angle of Indian Standard Thread is ………………

55°

30°

60°

45°

Correct Answer- (C)

24) Simple (Ordinary) nut and chuck nut have following difference –

Both are same

Chuck nut have less thickness

Simple nut have less thickness

None of these

Correct Answer- (B)

25) Which of the following washer is used where the loosening of bolts due to vibrations or shocks are more likely to be happen?

Spring washer

Tap washer

Fiber washer

Plain washer

Correct Answer- (A)

26) Woodruff key have following type of shape ………….

Rectangular

Shape of the sector of circle

Round and Taper

Square

Correct Answer- (B)

27) Nut is a …………

Temporary fastner

Semi-permanent fastner

Permanent fastner

None of these

Correct Answer- (A)

28) The included angle of acme thread is ………….

29°

60°

30°

47.5°

Correct Answer- (A)

29) What is the name of thread that has one flank in perpendicular to the axis and the other flank at 45°?

‘V’ thread

ACME thread

Buttress thread

Square thread

Correct Answer- (C)

30) What is the purpose of T-nuts used on machine tools?

Suitable for frequent adjustment

To protect bolt and thread from damage

For structural and machine tool building

For fixing work holding devices

Correct Answer- (D)

31) Why slots are provided in the slotted castle nuts?

Reduce the weight of nut

For easy removal and fitment

To fix split pins

For good appearance

Correct Answer- (C)

32) What is the purpose of key?

Lock the assembly part

Assembly purpose

Transmit torque

Permit clearance between mating parts

Correct Answer- (C)

33) Which key has one face as curvature to match the shaft surface?

Flat saddle key

Hollow saddle key

Circular taper key

Sunk key

Correct Answer- (B)

34) What is the ratio of key way taper?

1:19

1:20

1:50

1:100

Correct Answer- (D)

35) What is the main advantage of gib head key?

Easy in fixing and removing

Used in heavy duty transmission

Transmits torque with less noise

Used at high speed requirements

Correct Answer- (C)

36) What is the main advantage of gib head key?

Easy in fixing and removing

Used in heavy duty transmission

Transmits torque with less noise

Used at high speed requirements

Correct Answer- (A)

37) Which type of thread has included angle 47.5 degree?

BSW

BSF

BA

BSP

Correct Answer- (C)

38) Which nut protects the bolt end thread from damages?

Knurled nut

Castle nut

Cap nut

Slotted nut

Correct Answer- (C)

39) …………………… is used, if the hub or pulley has to axially slide on the shaft to some distance?

Circular taper key

Hollow saddle key

Feather key

Flat saddle key

Correct Answer- (C)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.