GAUGES MCQ 1

1) A feeler gauge is used for

adjusting the parts for play

checking gap between mating parts

checking accuracy of holes

checking radius of jobs

Correct Answer- (B)

2) Which of the following statements is correct?

Gauges are used to measure the size.

Gauges are used to check the shape of components.

Templates are used to check size.

Gauges are used to check the size.

Correct Answer- (D)

3) Centre gauge is used for

checking the fit of thread

checking the profile of thread

checking the pitch of the thread

setting the lathe tool at correct centre height

Correct Answer- (D)

4) Which one of the following gauges is used to align the lathe tool with the work?

Thread gauge

Centre gauge

Try square

Straight edge

Correct Answer- (B)

5) Which one the following gauges is used to check the threading tool of lathe for accuracy on the 60° angle?

Thread ring gauge

Screw pitch gauge

Thread plug gauge

Centre gauge

Correct Answer- (D)

6) A plug gauge which has its “Go” and “No Go” sizes on the same end is known as

Single ended plug gauge

Progressive plug gauge

Double ended plug gauge

Continuous plug gauge

Correct Answer- (B)

7) A plain ring gauge is used for checking

major diameter of external threads

internal diameter of cylindrical parts

external diameter of cylindrical parts

taper holes

Correct Answer- (C)

8) Taper plug gauge is used for checking

external taper of cylindrical jobs

diameter of straight holes

minor diameter of internal threads

taper holes

Correct Answer- (D)

9) Gauges are made of

Alloy steel

Mild steel

Cast steel

Cast iron

Correct Answer- (A)

10) Thread ring gauge is used for checking

external diameter of cylindrical jobs

external threads

internal diameter of jobs

internal threads

Correct Answer- (B)

11) A taper ring gauge is used for checking

internal threads

external taper

external threads

internal taper

Correct Answer- (B)

12) Which one of the following instruments is used for checking large internal diameters?

Telescopic gauge

Plug gauge

Small hole gauge

Snap gauge

Correct Answer- (A)

13)“Go” side of the plug gauge will have the diameter equal to

maximum size of the job

basic size of the job

minimum size of the job

actual size of the job

Correct Answer- (C)

14) At what standard temperature are the gauges kept in the section?

10°C

20°C

10°F

20°F

Correct Answer- (B)

15) Fixed type snap gauges have “Go” and “No Go” ends

on the same side

on both sides

on either side

separately

Correct Answer- (A)

16) In a taper plug gauge the “Go” and ‘No Go” sizes are denoted by a step on

the same side

the either side

the both sides

separately

Correct Answer- (A)

17) Which one of the following gauges is used for checking cylinders, which are not kept in vertical or horizontal position ?

Ring gauge

Plug gauge

Pilot gauge

Snap gauge

Correct Answer- (C)

18) Which one of the following grade of gauges is used for checking the parts made by an operator in the workshop?

Workshop gauge

Inspection gauge

Reference gauge

None of the above

Correct Answer- (A)

19) In an adjustable snap gauge, two adjustable jaws are provided on

both sides

one side

one in each side

none of the above

Correct Answer- (B)

20) A plug gauge is used for measuring

Screw threads

Spherical holes

Cylindrical bores

Taper bores

Correct Answer- (C)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.