1) Which among the following is a locator used for location from internal diameter?

Vee locator

Pin type locator

Solid supports

Nest locator

Correct Answer- (B)

2) Jigs and fixtures are the production devices used to manufacture duplicates parts accurately. Which one of the following statements is NOT correct with respect to jig ?

It holds the workpiece

It locates the tool and the workpiece

It holds the tool

It guides the tool

Correct Answer- (C)

3) Jigs and Fixtures are used for

(A) Mass production

(B) Identical parts production

(C) Both ‘A’ and ‘B’

(D) None of the above

Correct Answer- (C)

4) The use of jigs and fixtures

Facilitates deployment of less skilled labour for production

Eliminates pre-machining operations like marking, measuring, laying out etc.

reduced manual handling operations

All of the above

Correct Answer- (D)

5) The following is the function of a jig

Holding

Locating

Guiding

All of the above

Correct Answer- (D)

6) A fixture does not

Holds the workpiece

Locate the workpiece

Guide the tool

All of the above

Correct Answer- (C)

7) Jigs are not used in

Reaming

Milling

Tapping

Drilling

Correct Answer- (B)

8) Fixtures are used in

Milling

Shaping

Turning

All of the above

Correct Answer- (D)

9) The following holds the workpiece securely in a jig or fixture against the cutting forces

Guiding device

Clamping device

Indexing device

Locating device

Correct Answer- (B)

10) The following is a quick acting clamp

Hinged clamp

Cam operated clamp

Bridge clamp

Edge clamp

Correct Answer- (B)

11) The following material is commonly used for making locating and clamping devices

Low carbon steel

High speed steel

Die steel

High carbon steel

Correct Answer- (D)

12) The following type of jig is used for machining in more than one plane

Open type jig

Box type jig

Plate type jig

Template jig

Correct Answer- (C)

13) The jigs and fixtures can be constructed through

Casting

Fabrication

Welding

All of the above

Correct Answer- (D)

14) The device which place the workpiece in the same position, in jig and fixture, cycle after cycle is called as

locating device

placing device

positioning device

fixing device

Correct Answer- (A)

15) Which fixtures are used for machining parts which must have machined details evenly spaced?

Profile fixtures

Duplex fixtures

Indexing fixtures

None of the above

Correct Answer- (C)

16) With the use of Jigs and fixture quality control expenses will

Reduce

Increases

Jigs and fixture are not used in any production process

None of the mentioned

Correct Answer- (A)

17) Which one of the following is used to guide the tool and hold the job in mass production ?

Gauge

Jig

Housing

Fixture

Correct Answer- (B)

18) Which one of the following is used to clamp the job in relation to the tool in mass production?

Gauge

Fixture

Jig

Housing

Correct Answer- (B)

19 ) Which among the following locators is best suitable for location of a round shaped job?

Wedge type locator

Adjustable stop locator

Vee locator

Pin type locator

Correct Answer- (C)

20) Usually drill jig is not clamped to the drilling machine table. Which among the following is the reason for this?

It is a more time consuming device

It is easy for operation

Number of holes of various sizes are normally being drilled in different setting

It is rigid enough for this operation

Correct Answer- (D)

21) Drill jig bushings are generally made of

Tool steel

Mild steel

Cast iron

Cast steel

Correct Answer- (A)

22) Which among the following is the purpose for providing bushing in a drill jig ?

For determining the size of the hole to be drilled

For getting good finished surface in the drilled holes

For easy drilling

For locating accurately and guiding the drill for precise drilling operation

Correct Answer- (D)

23) Drill jig bushings are normally hardened to

Guide the tool so that it does not go inclined

Ensure prolonged life without wear and tear so as to guide the tool accurately

Allow the chips to come out easily

Protect the jig from damage

Correct Answer- (B)

24) Plain drill jig bushings are generally secured in the body of jig so that the bushings should not

Rotate when the tool is rotating

Get withdrawn with the tool

Vibrate, rotate and be withdrawn while in operation.

Vibrate while in operation

Correct Answer- (C)

25) Fixed renewable bushings are used when

Many a holes of various sizes are to be drilled on a jig in different settings

More than one operation has to be performed through the same location of the jig

One operation is to be performed in each hole but several bushings must be used during the life of the jig

No bushing change is required

Correct Answer- (C)

26) Slip renewable bushings are used when

Many a hole of various sizes are to be drilled on a jig in different settings

More than one operation has to be performed through the same location on the jig

One operation is to be performed but several bushings must be used during the life of the jig

No bushing change is required

Correct Answer- (B)

27) Which one of the following bushings is used to locate the renewable bushings?

Special bushing

Press fit bushing

Knurled bushing

Liner bushing

Correct Answer- (D)

28) Tolerance on jig should be

5% of the tolerance on the job

10% of the tolerance on the job

20 to 50% of the tolerance on the job

100% of the tolerance on the job

Correct Answer- (C)

29) Which among the following statements is NOT correct?

Jig is used for planning operations

Jig is used for indexing operation

Jig is used for boring operation

Jig is used for drilling operation

Correct Answer- (A)

30) Lathe mandrels can be termed as a

Template

Fixture

Gauge

Jig

Correct Answer- (B)

31) Jig is a device which

Locates the workpiece

Holds and supports the workpiece

Guides the cutting tool

Does all the above

Correct Answer- (D)

32) Drill jigs are used for

Guiding the tool only

Drilling, reaming, tapping and other allied operations

Clamping the job when drilling

Drilling operations only

Correct Answer- (B)

33) Fixture is a production device which

Holds the workpiece

Locates the workpiece

Holds and locates the workpiece

Neither holds nor locates the workpiece

Correct Answer- (C)

34) Which among the following jigs is used for location from a bore?

Box jig

Plate jig

Solid jig

Post jig

Correct Answer- (D)

35) Which one of the following jigs consists of drill plate, which rests on the component to be drilled?

Post Jig

Box Jig

Solid Jig

Plate Jig

Correct Answer- (D)

36) Which one of the following devices is used for the convenience of fabrication of a job by welding which is set in this 360° as per requirement ?

Gauge

template

jig

Fixture

Correct Answer- (D)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.