BEARING MCQ

1) The bearings in a car wheel are subjected to

Radial load only

Thrust load only

Both radial and thrust load

Neither radial nor thrust load

Correct Answer- (C)

2) The construction feature which makes tapered roller bearings unique is that races are

attachable

separable

self-aligning

none of the above

Correct Answer- (B)

3) The advantage of the tapered roller bearing is that

each roller has a share in the total workload

each roller can align itself perfectly between the tapered faces of the cup and cone, without guidance by the cage

its wide contact area compels each roller to maintain accurate alignment

all of the above

Correct Answer- (D)

4) Which of the following is classified as antifriction bearing?

Ball bearing

Roller bearing

Needle bearing

All of the above

Correct Answer- (D)

5) Cylindrical roller bearing applications include

transmissions

differentials

rear axle shaft

all of the above

Correct Answer- (D)

6) An example of a non-tapered roller bearing is the

cylindrical roller bearing

needle roller bearing

both of the above

none of the above

Correct Answer- (C)

7) A tapered roller bearing has the ability to handle

all loads in any combination

radial loads only

thrust loads only

none of the above

Correct Answer- (A)

8) The rib ………………… the rollers in a tapered roller bearing

lubricates

turns

restraints

none of the above

Correct Answer- (C)

9) Which of the following bearing is used for high axial thrust load ?

Ball bearing

Needle bearing

Taper roller bearing

can use any one from the above

Correct Answer- (C)

10) A barstool is subjected to *

Radial load only

Thrust load only

Both radial and thrust load

Neither radial nor thrust load

Correct Answer- (B)

11) Loads applied parallel to the axis of the bearing are called

thrust loads

axial loads

concentric loads

central loads

Correct Answer- (A)

12) The main function of cage in a ball bearing is to …………

a) reduce friction

b) to maintain the distance between the ball in bearing

c) to prevent the ball from overlapping

d) both (b) and (c)

Correct Answer- (D)

13) Different types of bearings are designed to operate at different operating speeds. Speed is specified as the maximum

RPM

metres / second

metres / minute

metres / hour

Correct Answer- (B)

14) Which type of fit is used in the inner race with shaft while mounting a ball bearing ?

precision slide

large clearance

loose running

interference

Correct Answer- (C)

15) The speed of fluid and magnetic bearings is limited by

centrifugal force

centripetal force

axial force

radial force

Correct Answer- (A)

16) Which one of the following parts of a ball bearing acts a barrier between the balls preventing them from bumping into each other?

Inner race

Outer race

Rolling element

Cage

Correct Answer- (D)

17) Which one of the following parts of a ball bearing is mounted on the rotating shaft and tends to rotate the shaft ?

Inner race

Outer race

Rolling element

Cage

Correct Answer- (A)

18) Which one of the following parts of a ball bearing is mounted to the housing and is stationary?

Inner race

Outer race

Rolling element

Cage

Correct Answer- (B)

19) What type of bearings will you recommend for use in conveyor belt rollers?

Ball bearings

Roller bearings

Needle bearings

Magnetic bearings

Correct Answer- (B)

20) A needle bearing is a roller bearing with rollers whose length are at least times their diameter.

Two

Four

Six

Eight

Correct Answer- (B)

21) Journal bearings are sometimes called

Flexure bearings

Antifriction bearings

Friction bearings

Jewel bearings

Correct Answer- (C)

22) Babbitts most widely used bearing materials are

a) tin-based

b) lead-based

c) both (a) and (b)

d) Neither (a) nor (b)

Correct Answer- (C)

23) Which of the following material is not used for making bearing ?

Plastic

Nylon

Cast iron

Glass

Correct Answer- (D)

24) What is the major difference between the radial plain bearing and thrust plain bearing ?

in there design

in the shape of shaft

in the direction of load with the shaft axis

there is no major difference between them

Correct Answer- (C)

25) Which of the following statement is NOT correct about antifrictional bearing when compared with plain bearing ?

Starting friction torque is low

Ease of lubrication

Readily replacable item as stock item

have more capacity to withstand shock

Correct Answer- (D)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.