PIPE & PIPE FITTING MCQ-1

1) Which one of the following is used for making a branch right angle to the main line in pipe fitting?

Union

Elbow

Tee

Flange

Correct Answer- (C)

2) Which one of the following accommodates four pipes in pipe fitting?

Socket

Elbow

Tee

Cross

Correct Answer- (D)

3) Which among the following is used to block up the pipe on one end?

Plug

Union

Tee

Cross

Correct Answer- (A)

4) Which among the following is used for extending the length in straight line by joining two different diameter pipes ?

Socket

Reducing socket

Union

Flange

Correct Answer- (B)

5 ) Which one of the following is used to separate the connection without disturbing the pipe line?

Union

Plug

Socket

Cross

Correct Answer- (A)

6) Which one of the following is used for holding pipes more than 63 mm and up to 200 mm ?

Pipe wrench

Pipe vice

Chain pipe vice

Footprint wrench

Correct Answer- (C)

7) Which among the following is considered for selection of former of a pipe bender?

Wall thickness of the pipe

Inside diameter of the pipe

Outside diameter of the pipe

Length of the pipe

Correct Answer- (C)

8) Which among the following pipes is bent by a bench type hand operated pipe bender?

Conduit pipe

G.I. pipe

Lead pipe

Copper pipe

Correct Answer- (B)

9) A hydraulic pipe bending machine can bend the pipes up to a diameter of

25 mm

50 mm

75 mm

100 mm

Correct Answer- (C)

10) Which one of the following is the included angle of pipe thread?

29°

27.5°

55°

60°

Correct Answer- (C)

11) Which among the following methods is generally used to cut threads on G.l. pipe?

By centre lathe

By thread rollers

By tap sets

By die and stock

Correct Answer- (D)

12) Which among the following is standard form of pipe thread?

B.S.P.

B.S.W.

B.S.F.

B.A.

Correct Answer- (A)

13) Non-return valve permits water supply in

One way

Two way

Three way

Four way

Correct Answer- (A)

14) Which one of the following materials is used for manufacturing non-return valves?

Mild steel

Aluminium

Bronze

Lead

Correct Answer- (C)

15) The swing check valve is used to control the flow of water by

Ball

Small hole

Flap

None of the above

Correct Answer- (C)

16) Gate valve permits water flow in

Straight line

Angular

Right angle

None of the above

Correct Answer- (A)

17) Gate valve is used in pipe line to let water flow in

One direction

Two directions

Three directions

Four directions

Correct Answer- (A)

18) Globe valve is used in pipe line to let water flow in

One direction

Both directions

Any direction

None of the above

Correct Answer- (B)

19) The pressure in globe valve is usually

On the right side

On the left side

Under the seat

None of the above

Correct Answer- (C)

20) Which one of the following is used to control the flow of water?

Swing Check Valve

Globe Valve

Gate Valve – Rising Fitting

Gate Valve- Non – Rising Stem

Correct Answer- (B)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.