1) Which one of the following is not a part of the centre lathe?

Saddle

Feed rod

Arbor

Lead screw

Correct Answer- (C)

2) In a gap bed lathe, the gap is provided

Just below the nose of the headstock spindle

Just below the spindle of the tailstock

In the middle of the bed

Anywhere in the bed

Correct Answer- (A)

3) The headstock of a lathe is situated at the

Right-hand end of the lathe bed

Left-hand end of the lathe bed

Middle of the lathe bed

Bottom of the lathe bed

Correct Answer- (B)

4) The horizontal feed, cross feed and screw cutting movement in a lathe is controlled by

Headstock

Tailstock

Cross-slide

Apron

Correct Answer- (D)

5) A face plate is held at

Headstock spindle

Tailstock

Tool post

Bed

Correct Answer- (A)

6) Tumbler gear quadrant is used for

Increasing the speed of the spindle

Decreasing the speed of the spindle

Changing the direction of rotation of the lead screw

Changing the direction of the spindle

Correct Answer- (D)

7) The sliding surfaces of the lathe bed are

Flame hardened

Case hardened

Normalised

Tempered

Correct Answer- (A)

8) While drilling in lathe, the drill is held in the

Headstock

Tailstock

Compound rest

Bed

Correct Answer- (B)

9) Back-gear mechanism is provided in cone pulley headstock to

Reduce the speed of spindle

Increase the speed of spindle

Reverse the speed of spindle

Transmit power from spindle gear to stud gear

Correct Answer- (A)

10) Which among the following parts of a lathe should have high compressive strength?

Bed

Main spindle

Lead screw

Sliding gears in headstock

Correct Answer- (A)

11) Lathe bed is made of

Mild steel

Cast iron

High carbon steel

High alloy steel

Correct Answer- (B)

12) A tumbler gear unit consists of

One gear

Two gears

Three gears

Four gears

Correct Answer- (C)

13) To prevent lathe bed guideways from damaging by chuck while mounting

Take the help of the supervisor

Support it with screw jack

Lift it with hand crane

Place a wooden piece on the guideways

Correct Answer- (D)

14) Which one of the following on a lathe is used to give depth of cut?

Compound slide

Top slide

By adjusting the tool

Cross slide

Correct Answer- (D)

15) The lathe bed has

One set of ‘V’ guideways and flatways

Two sets of ‘V’ guideways and flatways

Three sets of ‘V’ guideways and flatways

Four sets of ‘V’ guideways and flatways

Correct Answer- (B)

16) The cross-slide in a lathe moves

a) Parallel to the axis of rotation

b) At any angle to the axis of rotation

c) Perpendicular to the axis of rotation

d) Either ‘a’ or ‘b’

Correct Answer- (C)

17) The carriage in a lathe moves

a) Parallel to the axis of rotation

b) At any angle to the axis of rotation

c) Perpendicular to the axis of rotation

d) Either ‘a’ or ‘b’

Correct Answer- (A)

18) The compound slide swivel base is set at 45° to the centre line of lathe. The degree of the reading at the cross slide index will be

135°

90°

45°

30°

Correct Answer- (C)

19) The carriage of a lathe travels along which axis?

“B” axis

“Z” axis

“Y” axis

“X” axis

Correct Answer- (B)

20) Which one of the following statements is true with respect to the half nut?

It is detachable part of the saddle

It is an integral part of the saddle

It is an integral part of the apron

It is detachable part of the apron

Correct Answer- (D)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.