1) Which among the following is the purpose for using hemp packing in the pipe assembly?

To get good fitting

To fill up the gap between the fitting

To avoid leakage

To get easy engagement and disengagement

Correct Answer- (C)

2) Which among the following is the cause for water flowing from tap even when firmly closed?

Spindle bent

Spindle threads worn out

Defective washer

Valve on the spindle loose

Correct Answer- (C)

3) Which among the following is the cause for tap hard to turn on and off?

Spindle bent

Defective washer

Valve on the spindle loose

Spindle threads worn out

Correct Answer- (A)

4) Which among the following is the cause for loud noise in the tap when turned on?

Spindle bent

Valve on the spindle loose

Defective washer

Spindle threads worn out

Correct Answer- (B)

5) Which one of the following is used to control the flow of water?

Solid jig

Plate jig

Box jig

Trunnion jig

Correct Answer- (B)

6) Which operation is performed by pipe fitting tools? *

5 points

Pipe line fitting

Threading

Bending and tightening of pipe

All of the above

Correct Answer- (D)

7) To increase the pressure of water, the device used is …..

bend

reducer

cross

union

Correct Answer- (B)

8) The measurement of pipe is taken by its………………. diameter and the measurement of tube is taken by its…………… diameter.

outer, inner

outer, outer

inner, inner

inner, outer

Correct Answer- (D)

9) Liquid and gas are delivered to the destination by

pressure

pump

Both (a) and (b)

None of these

Correct Answer- (A)

10) On the basis of pipe construction method, which of the following is not a type of pipe?

Seamless pipe

Drawn pipe

Casted pipe

Collar pipe

Correct Answer- (D)

11) In boiler or steam engine, which of the following material pipe is used?

copper pipe

conduit pipe

lead pipe

plastic pipe

Correct Answer- (A)

12) Generally the standard pipe is represented by ……

numerical bore diameter

pipe category

Both (a) and (b)

None of the above

Correct Answer- (C)

13) The inner diameter of pipes is represented in

cm

mm

inches

All of these

Correct Answer- (C)

14) On the basis of the process of joining pipes, which of the following threads cutting is done?

Nuckle threads

British Whitworth threads

British standard threads

None of the above

Correct Answer- (C)

15) Which of the following is not true?

Fixture is used to bend the pipe

Pipe cutter is able to cut all size of pipes

Both (a) and (b)

None of the above

Correct Answer- (B)

16) Which of the following pipe fittings is used to bend pipe at right angle?

Bend

Socket

Cross

Elbow

Correct Answer- (D)

17) Two pipes having same diameter are joint together by

cross

bend

socket

elbow

Correct Answer- (C)

18) For making a new pipe line with small diameter from a big diameter pipe, which of the following is used?

Bend

Cross

Reducing ‘T’

None of these

Correct Answer- (C)

19) Bend diameter(radius) is … …… than elbow diameter(radius).

less

more

equal

None of these

Correct Answer- (B)

20) For joining bend into pipe line at its both ends, what is connected to it?

Elbow

T

Socket

Cross

Correct Answer- (C)

21) Union is used for

permanent joint

semi-permanent joint

temporary joint

None of these

Correct Answer- (C)

22) Mostly the stop cock is manufactured by

copper

mild steel

aluminium

brass

Correct Answer- (D)

23) In union, the flanges are joint together by

bolt

screw

key

nut

Correct Answer- (D)

24) In which of the following accessory four pipes are used during pipe fitting?

Tee

Cross

Elbow

Union

Correct Answer- (B)

25) For holding the pipe having diameter more than 63 mm and upto 200 m, which of the following tool is used?

Pipe wrench

Foat wrench

Chain pipe vice

Pipe vice

Correct Answer- (C)

26) Former of a pipe bender is selected on the basis of

outer diameter of pipe

inner diameter of pipe

length of pipe

width of pipes wall

Correct Answer- (A)

27) Which one of the following pipe is bent by a bench type manual pipe bender?

G I pipe

Copper pipe

Conduit pipe

Lead pipe

Correct Answer- (A)

28) A hydraulic pipe bending machine can bend the pipe of diameter upto

25 mm

50mm

75 mm

100 mm

Correct Answer- (C)

19) Which of the following is the top angle of pipe thread?

29°

55°

60°

27.5°

Correct Answer- (D)

30) On GI pipes threads are made by ………………..

tap set

thread roller

center lathe

die and stock

Correct Answer- (C)

31) Which of the following material is used for making non-return pipe?

Lead

Aluminium

Bronze

Mild steal

Correct Answer- (C)

32) Cutting internal or female threads on pipe is known as what?

Tapping

Grooving

Tapering

Grinding

Correct Answer- (A)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.