PREVENTIVE MAINTENANCE MCQ 1

1) The general ratio of soluble oil and water used as coolant is

1:20

1:10

20:1

10:1

Correct Answer- (A)

2) Lubricant is necessary to

Run the machine quickly.

Run the machine smoothly taking least load.

Stop the machine immediately.

Produce workpiece of greater accuracy.

Correct Answer- (B)

3) Best example for gravity feed lubrication is

Wick feed lubricator

Grease gun

Tell-tale lubricator

Ring lubricator

Correct Answer- (A)

4) The best example for semi-liquid lubricant is

Grease

Graphite

Castor oil

Lard oil

Correct Answer- (A)

5) Fire point is ………………….

The temperature at which an oil will cease to flow when cooled.

The temperature at which an oil gives off sufficient vapour to burn it continuously when ignited.

The lowest temperature at which an oil gives off sufficient vapour to support a momentary flash without actually setting fire.

The temperature at which fire is produced.

Correct Answer- (C)

6) Most common type of cutting fluid used in almost all the machining operation is

Soluble oil

Lard oil

Water

Compressed air

Correct Answer- (A)

7) Graphite is a

Liquid lubricant

Semi-liquid lubricant

Solid lubricant

None of the above

Correct Answer- (C)

8) The best example for splash lubrication is

Ring lubricator

Pump lubricator

Grease gun

Wick feed lubricator

Correct Answer- (A)

9) Slideways of a machine are frequently lubricated by

Wick feed lubricator

Grease gun

Ring lubricator

Oil can

Correct Answer- (D)

10) Which one of the following is the reason that tap water is not preferred as coolant on machine tools?

Due to high cooling effect the cutting edges of tool break off.

It decreases cutting action of the tool.

Danger of corrosion.

It has insufficient cooling effect.

Correct Answer- (C)

11) Which one of the following frictions occurs in an un-lubricated journal bearing?

Dry friction

Rolling friction

Sliding friction

Fluid friction

Correct Answer- (A)

12) In which one of the following materials no cutting oil is used when drilling ?

Tool steel

Copper

Aluminium

Grey cast iron

Correct Answer- (D)

13) Preventive maintenance is

The overall lubrication and repair work carried out by the maintenance section in advance of the machine coming to breakdown.

The maintenance work for any fault noticed during the work.

Done to prevent the maintenance of machines.

None of the above.

Correct Answer- (A)

14) For effective cutting of steel with hand hacksaw, which one of the following coolant is suitable?

Cutting oil

Kerosene oil

Grease

Lard oil

Correct Answer- (A)

15) Leveling bolts are used for

Supporting the load for machine

Adjusting the height of machine

Rigidity of machine

None of the above

Correct Answer- (B)

16) Which one of the following tests is carried out after overhauling and reconditioning of machines?

Periodic acceptance test

Geometrical test only

Performance test only

None of the above

Correct Answer- (A)

17) The permissible deviation for leveling of machine is

0.03 / 100 mm

0.03 / 200 mm

0.03 / 300 mm

0.03 / 400 mm

Correct Answer- (C)

18) Which one of the following is used for checking run out of the internal taper of machine spindle ?

Test mandrel and precision height gauge

Test mandrel and dial test indicator

Dial test indicator

Precision height gauge

Correct Answer- (B)

19) The sensitivity of precision spirit level is

0.02 to 0.05 / 100 mm

0.02 to 0.05 / 200 mm

0.02 to 0.05 / 500 mm

0.02 to 0.05 / 1000 mm

Correct Answer- (D)

20) Which among the following is NOT the purpose of a grease?

Prevent entry of foreign material i.e. dust, dirt etc. in the bearing.

Prevent metal-to-metal contact and reduce friction.

Carry away heat produced ¡n bearing.

Provide a cushion to a load and shocks.

Correct Answer- (C)

21) Which one of the following is NOT the property of a good lubricant?

Reduces friction between machine parts.

Takes up the surface pressure between sliding parts.

Becomes thicker after prolonged use.

No change in viscosity due to variation in temperature.

Correct Answer- (C)

22) A concrete mixture ratio is given as 1 : 2 : 4. Which one of the following indicates these numbers?

One part cement, two parts sand and four parts stone.

One part stone, two parts cement and four parts sand.

One part sand, two parts stone and four parts cement.

One part cement, two parts stone and four parts sand.

Correct Answer- (A)

23) The most important quality of any lubricant is

Specific heat

Specific gravity

Viscosity

Emulsification

Correct Answer- (C)

24) Which one of the following is the best way for preparing an emulsion ?

Mix soluble oil and water by pouring both simultaneously

Add water to the soluble oil

Add soluble oil to the water

None of the above

Correct Answer- (C)

25) Which one of the following is common method for applying cutting fluid on the tool point?

a) With high pressure jet

b) With a brush .

c) With an oil can

d) Either ‘b’ or ‘c’.

Correct Answer- (A)

26) When machining cast iron, the coolant used should be

Dry air

Kerosene

Machine oil

Soft water

Correct Answer- (A)

27) Maintenance consist of the following actions

Replace of component

Repair of component

Service of component

All of the above

Correct Answer- (D)

28) The time elapsed from the point the machine fails to perform its function to the point it is repaired and brought into operating condition is known as

(A) Down time

(B) Break Down time

(C) Both (A) and (B)

(D) Idle time

Correct Answer- (C)

29) The down time cost consists of

(A) Loss of production

(B) Wages paid to the workers

(C) Reduction in sales

(D) All of the above

Correct Answer- (D)

30) The following is not a classification of maintenance

Corrective maintenance

Scheduled maintenance

Timely maintenance

Preventive maintenance

Correct Answer- (C)

31) Belt of an electric motor is broken, it need

Timely maintenance

Corrective maintenance

Scheduled maintenance

Preventive maintenance

Correct Answer- (B)

32) Which of the following is a scheduled maintenance

Overhauling of machine

Cleaning of tank

Whitewashing of building

All of the above

Correct Answer- (D)

33) Equipment history cards are meant to record

The way equipment behaves

Total down time of the equipment

The rate at which different components wear off

All of the above

Correct Answer- (D)

34) With the increase in preventive maintenance cost, breakdown maintenance cost

Increases

Decreases

Remain same

Any of the above

Correct Answer- (B)

35) Total productive maintenance aims at

Less idle time

Increase in productivity

Zero down time

None of the above

Correct Answer- (C)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.